“Authentic Trappist Product”
“Bescherming van de naam ‘TRAPPIST’
Reeds voor de Tweede Wereldoorlog trachtten de trappisten de benaming trappistenbier te beschermen. De monniken van Orval, die zeer nauwgezet de belangen van de trappisten behartigden, namen een advocaat in de arm en een juridische procedure werd gestart. Van dan af kunnen handelaren, die ten onrechte de benamingen ‘trappist’ of ‘trappistenbier’ gebruiken, vervolgd worden wegens oneerlijke concurrentie omdat deze namen verwijzen naar de oorsprong van het product. Nog explicieter stelt de Rechtbank van koophandel van Brussel op 6 september 1985: “Het is nu algemeen bekend dat, bij het publiek, aan producten, afkomstig van kloostergemeenschappen en dan bijzonder van de trappistenkloosters bijzondere eigenschappen omtrent kwaliteit toegeschreven worden.” Om de consument te informeren over de herkomst en de authenticiteit van deze producten -vooral op de biermarkt zijn aanzienlijk aantal merken die zich een ‘religieus’ imago aanmeten zonder uit een klooster afkomstig te zijn- wordt de I.V.T. of ‘Internationale Vereniging Trappist’ opgericht en het “Authentic Trappist Product Label” gecreëerd.
“Authentic Trappist Product Label”
Dit label certificeert niet alleen de monastieke herkomst van het product, maar garandeert tevens dat de verkochte producten beantwoorden aan de kwaliteit en aan een traditie, die haar oorsprong vindt in het leven van een bestaande trappistengemeenschap. Alhoewel dit label ook op andere producten kan worden aangebracht, wordt het tot nu toe enkel gebruikt bij bier, likeur, kaas, brood, koekjes, jam en chocolade.
Voorlopig zijn de enige abdijen die het trappistenlabel op hun producten mogen aanbrengen:
- Achel (B): voor het bier
- Orval (B): voor het bier en de kaas
- Scourmont-Lez-Chimay (B): voor het bier en de kaas
- Rochefort (B): voor het bier
- Westmalle (B): voor het bier en de kaas
- Westvleteren (B): voor het bier
- Tilburg - Koningshoeven (NL) : voor het bier, het brood, de koekjes, de chocolade en de jam
- Echt - Tegelen (NL): voor de likeuren
- Stift Engelszell (AT): voor de likeuren en de bieren
- Mont des Cats (FR): voor de kazen
- Zundert (NL): voor het bier
- Spencer (USA): voor het bier
Tien trappistenbieren dragen het logo “Authentic Trappist Product”
- Achel, Chimay, La Trappe, Orval, Rochefort, Spencer, Westmalle, Westvleteren, Zundert, en Stift Engelszell. Mont des Cats en Cardeña worden niet in de eigen abdij gebrouwen, daarom krijgen deze niet het “Authentic Trappist Product” logo.
- Een ‘trappist’ krijgt het logo als het voldoet aan een aantal strenge criteria eigen aan dit logo.
- Het bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij of in haar nabijheid.
- De brouwerij moet in haar geheel duidelijk blijk geven zowel van een onbetwistbare band van ondergeschiktheid t.o.v. het klooster alsook van een bedrijfscultuur die eigen is aan het monastieke levensproject.
- Het bier moet worden gebrouwen door de monniken of onder hun toezicht.
- De brouwerij heeft niet als doel winst te maken. De inkomsten zorgen voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van de abdijsite. Wat overblijft schenken ze aan caritatieve doelen, aan sociale werken en aan mensen in nood.
- Trappistenbrouwerijen leven strikt alle normen na op het vlak van veiligheid, gezondheid en voorlichting van de consument. En de stijl van de communicatie en reclame is er een van eerlijkheid, soberheid en ingetogenheid die past bij de religieuze omgeving waarin de bieren worden gebrouwen.