Orval



Abbaye d'Orval


Verscholen midden de bossen van De Gaume en in 1070 gesticht door Benedictijnse monniken afkomstig van Calabrië (Zuid-Italië), is deze abdij sedert de 12de eeuw één van de belangrijkste cisterciënzerabdijen van België.

De legende en de geschiedenis

De naam van de Abdij ‘Orval’ (Gouden vallei) en haar zilveren wapenschild met een azuurblauwe waterstroom en een ring met drie diamanten, herinnert ons aan een legende volgens de welke gravin Matilda, hertogin van Lorrijnen, beschermster van de abdij, haar trouwring zou zijn verloren in een waterbron. Deze werd haar teruggegeven dankzij een wonderbare forel. Op het einde van de 12de eeuw werd in de gotische stijl -met romaanse inslag- , de kerk Notre Dame gebouwd. Ze werd in de 16de en begin van de 17de eeuw verbouwd. In 1637 plunderden de franse troepen de abdij en staken deze in brand. Een heropbouw dringt zich op. Maar in de 18de eeuw is de abdij zo bloeiend, dat de monniken de bouw van een nieuwe abdij toevertrouwen aan de befaamde architect Dewez. Deze realisatie werd opnieuw door de fransen vernield (1793). De abdij werd officieel opgeheven in 1796.

Het nieuwe monasterium

De heropbouw van de abdij werd gestart in 1926 door de cisterciënzermonniken van de Abdij van Sept-Fons (Fr). De nieuwe abdij was klaar in 1948 en is gebouwd op de fundamenten van de achttiende-eeuwse abdij. Sober en elegant, in een warme gouden steen, is het nieuwe monasterium een reproductie van het oorspronkelijke cisterciënzerplan. In de prachtige binnentuin van het gastenverblijf richt de voorgevel van de nieuwe kerk zich op met grote zuivere lijnen. Een monumentale Maagd met het Kind rijst op uit deze indrukwekkende gevel.

De brouwerij

De brouwerij van Orval situeert zich binnen de abdijmuren. Deze abdijbrouwerij werd in 1931 opgericht in het élan van de heropbouw van de abdij. De productie van bier werd gezien als bron van inkomsten om de nieuwe gebouwen te financieren en om deze in een later stadium te onderhouden. Dit wordt pas werkelijkheid een 75-tal jaren later. De brouwerij maakt het tevens mogelijk dat de abdij een sociaal budget voorziet. De brouwerij van Orval functioneert onder toezicht van de trappistengemeenschap. Als zodanig is zij één van de authentieke trappistenbrouwerijen ter wereld!

De kaasmakerij

De productie van kaas in de abdij van Orval dateert van 1928, m.n. twee jaren na de terugkeer van de monniken op de huidige site. De monniken van Sept-Fons (Fr) die naar Orval gezonden waren om de abdij van Orval te doen herleven, startten met de productie van kaas. De Orvalkaas stamt af van de kaas die in 1816 voor het eerst werd geproduceerd door de trappisten van de Abdij van Port-du-Salut (Fr).