Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis
Het gebied rond de Achelse Kluis kent een lange religieuze traditie. Al in 1656 werd in de omgeving, op een perceel heidegrond tussen Zwartven en Kerkeven, een grenskapel gebouwd. Het was de natijd van de godsdienstoorlogen. Katholieken uit het naburige protestantse Nederland konden er hun erediensten houden.
In 1686 stichtte Petrus van Eijnatten uit Eindhoven hier een gemeenschap van kluizenaars. Sinds die tijd is de ‘Achelse Kluis’ een centrum van gebed, beschouwing en christelijke cultuur.
Stichting abdij
Na een onderbreking als gevolg van de Franse Revolutie, namen de trappistenmonniken van Westmalle de religieuze draad weer op en stichtten in 1846 op deze plek de Sint-Benedictusabdij.
De monniken leefden in de geest van de cisterciënzerorde, volgens de regel van Benedictus. De nieuwe gemeenschap groeide gestaag en stichtte op haar beurt dochterhuizen in Echt en Diepenveen (Nederland), in Rochefort (België) en in Kasanza (Democratische Republiek Congo).
Na de Tweede Wereldoorlog werd gestart met de bouw van een nieuwe abdij. Slechts twee van de vier geplande vleugels werden gerealiseerd. De gemeenschap telde toen om en bij de honderd monniken.
Ze speelden jarenlang een voortrekkersrol op het gebied van landbouw en veeteelt en oefenden allerlei ambachtelijke activiteiten uit.
In 1989 werd het grootste deel van de landbouwgronden als natuur- en recreatiegebied verkocht aan het Nederlandse Staatsbosbeheer en het Vlaamse Gewest.
De kleine monnikengemeenschap die vandaag is overgebleven, is nu voor haar inkomsten voornamelijk aangewezen op handelsactiviteiten, waaronder de verkoop van zelf gebrouwen Achels trappistenbier.
Het was in 1914 dat hier nog voor het laatst bier werd gebrouwen. Maar sinds 1998 kan men in Achel weer een authentiek trappistenbier proeven, gebrouwen in de huisbrouwerij van de Achelse Kluis. Broeder Brouwmeester, die verder werkt met de receptuur van Broeder Thomas, staat garant voor de inmiddels vermaarde kwaliteit van het bier, dat gerst, hop, gist en water bevat. Achel Trappist wordt geschonken vanuit het vat. Sinds de zomer 2001 is de Achel “8” ook op fles te verkrijgen.
De brouwerij
De brouwerij is niet te bezoeken. Maar vanuit de gezellige herberg heeft men zicht op de brouwketels. Af en toe kan men het werk in de brouwerij volgen. De herberg van de Kluis is een uitgezochte gelegenheid voor een aangename verpozing. Het is er goed toeven met vrienden en familie. U kunt uw bezoek aan de Achelse Kluis er afsluiten, bijvoorbeeld: de hoogmis, of uw inkopen in de voedingswinkel van broeder Martinus of de galerij-boekhandel.
De herberg
De herberg biedt u een verpozing tijdens een fietstocht of een wandeling in de omgeving. Het fietsroutenetwerk, de Leenderhei, de bossen van Hamont-Achel en de toeristische autoroute zijn onder handbereik. De herberg is gevestigd in de omgebouwde voormalige stallen. Nu zijn er ruime zalen en een uitgebreid zonneterras, dat aansluit op de ingangen van de winkel, de galerie-boekhandel, het museum en de Kunsthal. Bovendien is er de bijzonderheid, dat de herbergzaal uitzicht biedt op de brouwketels van de brouwerij. Op gezette tijden kunt u daar het brouwproces volgen.